Norra Anrås Planarbete

Plan för ny bebyggelse i kulturlandskapet norrA Anrås

 
sitplan-210208-norra-anrös.jpg
 

Den bohuslänska miljön består i stora drag av fyra enheter; havet, berget, dalen och bebyggelsen. I Norra Anrås finns alla dessa element som tillsammans skapar det typiska bohuslänska landskapet. Kontrasten mellan bördiga dalar och karga klippor är mycket karaktäristiskt för kulturmiljön längs kusten. Här har man historiskt sett skickligt infogat bebyggelsen efter naturens förutsättningar. Många av de principer som förr användes för att placera byggnader, bygger på en känsla för landskapet och klimatet och bör tillämpas även idag.

Kulturlandskapet runt Anrås by bedöms som ett synnerligen välhållet kulturlandskap med fornlämningar och bebyggelse som speglar ett långt utvecklingsförlopp. Enligt kommunens kulturminnesvårdsprogram finns Anrås by belagd redan på 1300-talet.

Norra Anrås är ett vackert, grönskande kulturlandskap med ett bergsparti som rygg mot norr och med strandängar som sträcker sig ner mot havet. Stengärdsgårdar, diken och trädridåer delar upp marken som tidigare odlats men som nu används för vall och betesmark. Gestaltningen av en ny plan bör förankras i kulturlandskapet och i den gamla bebyggelsen runt Anrås gård. Med nya kvarter av byggnader längs med den gamla bygatan kan den nya bebyggelsen knytas ihop med den befintliga. I randen mellan berget och ängarna placeras klungor av hus med den öppna, vidsträckta ängen kvar mellan husen. Här kan alla ströva fritt och njuta av utblickarna mot havet. Det kan även bli en gemensam yta för till exempel midsommarfirande, bollspel och lek.

Den nya planen bör utformas så att man kan vandra mellan husen/områdena på gångstråk som förbinder bebyggelsen med ängarna och ner mot havet. Bebyggelsen grupperas mot soliga, gemensamma, bilfria gårdar som blir mötesplatser för de boende med bersåer, flaggstång, med sandlådor och gungor i träden och kanske någon gemenskapslokal. Genom att bevara närmiljön runt den befintliga bebyggelsen ges goda möjligheter till ett bevarande av den gamla gårdskaraktären runt byggnaderna.

norra anrås enekl skiss.jpg
 
Previous
Previous

Färjestadsskolan

Next
Next

Rödbo kyrka